A McDonald's története

Az 1950-es évek elején egy voltunk az Egyesült Államokban születő gyorskiszolgáló éttermek közül. Azóta alapjaiban értelmeztük újra a vendéglátást, és ma mi vagyunk Európa legnagyobb étteremlánca.

Hogy néz ki mindez a számok nyelvén? Európa 38 országában, több mint 7400 étteremben naponta 14 millió vendéget szolgálunk ki minőségi ételeinkkel.

Munkaadó, franchise partner, minőségellenőr és még sok egyéb - ezek mind mi vagyunk. A McDonald's azonban elsősorban vendéglátóként van jelen mindenhol.

Cégünk legnagyobb erőssége, hogy tudjuk, vendégeink mit szeretnek és mit szeretnének. Jelmondatunk is a jó vendéglátóhoz méltó: minőség, gyors és barátságos kiszolgálás, tisztaság.

 • Richard és Maurice McDonald

  1948

  Richard és Maurice McDonald december 20-án megnyitják a ma ismert gyorséttermek ősét San Bernardinóban, Kaliforniában, és ezzel forradalmasítják az étteremtervezést.


  Richard és Maurice McDonald

  A McDonald testvérek nagy újításai közé tartozik, hogy az épület homlokzatán végigfutó üvegfelülettel közszemlére tették a konyhát, a fiatal felnőtt vendégkör helyett pedig a családokra helyezték a hangsúlyt. A rövid élettartamú porcelántányérokat és az üvegpoharakat papírpohárra és papírcsomagolásra cserélték fel. Automatizálták a vendéglátást: a munkatársak egy-egy részfeladatra való kiképzésével felgyorsították a kiszolgálást. Csökkentették az árakat (15 cent volt egy hamburger), és az ételeket megrendelés előtt elkészítették, hogy a vendég azonnal megkapja, amit választ.


  Így született meg a ma ismert gyorsétterem őse és az ő koncepciójukat látjuk viszont azóta is minden Mekiben. Abban a Mekiben, melyet előszeretettel választunk mindennapjaink során.

 • Ray Kroc

  1955

  Ray Kroc, egy shake készítő gép utazóügynöke fellelkesül az új típusú gyorséttermen, és ő lesz a McDonald testvérek exkluzív franchise partnere. Meg is nyitja az első McDonald's éttermét Des Plaines-ben, Illinois államban, mely a világ legnagyobb és leggyorsabb gyorséttermi terjeszkedését indítja el.

 • Jim Delligatti

  1968

  Jim Delligatti, a McDonald's hálózat egyik franchise partnere megalkotja az emeletes hamburgert, hogy fellendítse étterme forgalmát. Így születik meg a Big Mac, mely azóta a világ egyik legnépszerűbb szendvicsévé vált.

 • Az első McDrive

  1975

  Sierra Vista-ban, Arizona államban megnyílik az első McDrive. Autós éttermek már a 30-as években is léteztek, de ez volt az első, amit Ray Kroc a McDonald fivérek forradalmi étterem-koncepciója alapján létesített.

 • Megszületik a Big Mac™ index

  1986

  Megszületik a Big Mac™ index, amely a nemzeti valuták vásárlóereje alapján mutatja be azok felül- vagy alulértékeltségét. A Big Mac a világ 120 országában kapható, összetevői egységesek és állandóak az olyan termelési faktorok is, mint a bérleti díjak vagy az áramdíj. Ezért ez a szendvics az egyik legjobb gazdasági viszonyítási pont.

 • Az első McDonald's Magyarországon

  1988

  Helló Magyarország! Megnyitjuk az első magyarországi McDonald’s éttermünket a budapesti Régiposta utcában, melyet hatalmas várakozás előzött meg. A nyitás napján óriási tömeg gyűlt össze, hogy elsőként kóstolhassa meg a Meki termékeket.

 • Megnyitjuk a világ legszebb McDonald's éttermeként számon tartott egységünket a Nyugati pályaudvarnál

  1990

  Megnyitjuk a világ legszebb McDonald's éttermeként számon tartott egységünket a Nyugati pályaudvarnál, az Eiffel tervezte épületegyüttesben. Felépül az első hazai vidéki éttermünk Győrött, valamint az első magyarországi McDrive Óbudán.

 • Megnyitjuk első éttermünket a Balaton partján

  1995

  Helló Balaton! Megnyitjuk első éttermünket a Balaton partján, Siófokon, hogy az ott nyaralók is kedvükre falatozhassanak a családdal vagy a barátokkal.

 • Ünnepeljük az 50. magyarországi McDonald’s éttermünk megnyitását

  1996

  Ünnepeljük az 50. magyarországi McDonald’s éttermünk megnyitását!

 • Már minden 50.000 fővárosi lakosra jut egy McDonald's étterem

  1997

  Már minden 50.000 fővárosi lakosra jut egy McDonald's étterem világszerte.

 • Közép-Európában elsőként Magyarországon építjük fel a Ronald McDonald Házat

  1999

  Közép-Európában elsőként Magyarországon építjük fel a Ronald McDonald Házat, hogy a hosszas kórházi ápolásra szoruló gyerekek családjainak ingyenesen igénybe vehető szállást és ellátást nyújthassunk.

 • Bevezetjük a McReggelit éttermeinkben

  2002

  Jó reggelt, Magyarország! Bevezetjük a McReggelit éttermeinkben, hogy nálunk kezdhesd a napot.

 • Megnyitjuk az első két McCafé-t

  2003

  Egy finom kávét? Megnyitjuk az első két McCafé-t a Régiposta utcában és a Nyugati pályaudvarnál lévő éttermünkben, hogy jó társaságban együtt élvezhessétek a finom kávét és sütit.


  Elindítjuk a mai napig tartó, rendszerszintű felújítási programunkat.

 • Megnyitjuk a második Ronald McDonald Házat is Magyarországon

  2004

  Megnyitjuk a második Ronald McDonald Házat is Magyarországon a miskolci Megyei Kórház területén, hogy még több család lehessen közel a kórházban lévő gyerekihez.

 • Megnyitjuk az első vidéki McCafé-t

  2005

  Megnyitjuk az első vidéki McCafé-t a győri belvárosi McDonald’s éttermünkben, hogy minél többen élvezhessék a minőséget a kávéinkban is.

 • Megnyitjuk a 90. McDonald’s éttermünket

  2006

  Megnyitjuk a 90. McDonald’s éttermünket és a 16. McCafénkat Magyarországon.

 • Megnyitjuk Közép-Kelet-Európa első interaktív játszóházát és tornatermét

  2007

  Újranyílik az óbudai McDonald’s éttermünk, amely így az ország legnagyobb McDonald’s-a lett. A gyerekek legnagyobb örömére ugyanitt megnyitjuk Közép-Kelet-Európa első interaktív játszóházát és tornatermét, a Ronald Sport Klubot is.


  Szekszárdon megnyitjuk a 93. McDonald’s éttermünket is, így már minden megyében jelen vagyunk minőségi ételeinkkel és a barátságos kiszolgálással.

 • Évről-évre egyre több bringás ül nyeregbe az országban, melyhez mi is igyekszünk hozzájárulni a BringaMánia programunkkal

  2010

  Megnyílik a második önálló McCafénk Magyarországon a Lurdy bevásárlóközpontban, mellyel még tovább népszerűsítjük a minőségi kávézást.


  Évről-évre egyre több bringás ül nyeregbe az országban, melyhez mi is igyekszünk hozzájárulni a BringaMánia programunkkal. Célunk a kerékpározás népszerűsítése és az egész család mozgásra ösztönzése.

 • 25 éves a magyar McDonald's

  2013

  25 éves a magyar McDonald's.

 • Mekilexikon néven elindítjuk transzparencia programunkat

  2014

  Mekilexikon néven elindítjuk transzparencia programunkat. A program célja, hogy bemutassuk alapanyagainkat, beszállítói és éttermi folyamatainkat az érdeklődőkkel, valamint a szóbeszéd és a médiában terjedő legendák helyett tényekkel szolgáljunk.

 • Gluténmentes Dupla Sajtburger

  2015

  Számunkra nagyon fontos, hogy minden vendégünk megtalálja nálunk az ízlésének és táplálkozási igényeinek megfelelő ételeket és az is, hogy mindenki számára elérhető legyen a Mekizés élménye. Ebben az évben 11 étteremben elérhetővé válik a Gluténmentes Dupla Sajtburger termékünk.

 • McDonald's étterem

  2016

  A Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány közreműködésével átadásra került Pécsett, a Gyermekgyógyászati Klinikán létesített családi szobák, amelyek a beteg gyermekek gyógyulását segítik elő.


  MasterGood-csoport baktalórántházai broilertelepe nyerte el Európában elsőként a McDonald’s csirkehús-beszállítói között a fenntarthatósági szempontok alapján legkiválóbb termelőknek adott Mintagazdaság minősítést.

 • myMeki app

  2017

  Januárban elindítottuk a Meki digitális kuponos alkalmazását myMeki néven. Az egyszerű regisztrációt követően pillanatok alatt le tudjuk tölteni az appot a telefonra. A myMekivel egyszerre több ajánlat között is lehet böngészni, és a megszokott kedvencek mellett az időszakosan elérhető különlegességekre is találhatunk kuponokat. 2017 őszén a myMeki mellett bevezetésre kerül a nemzetközi McDonald’s applikáció is.


  McDonald’s kioszk

  Októberben elindítottuk a Jövő élménye étterem koncepciót. 5 budapesti Mekit alakítottunk át (Vörösvári út, Hungária körút, Árkád, M3 bevezető, József körút). Az éttermek mindegyike rendelkezik digitális, önkiszolgáló rendelőfelületekkel (kioszkok), ahol kényelmesen átnézhetjük a kínálatot, egyszerűbben választhatunk a menüből, a megrendelt termékeket pedig akár asztalhoz is kérhetjük. Amennyiben pedig kérdésünk lenne az étterem szolgáltatásaival és a kapható ételekkel kapcsolatban, úgy a vendégélmény menedzserekhez fordulhatunk segítségért.

 • McDonald's étterem

  2018

  2018. február 15-én jelentettük be, hogy a McDonald’s új, a családok iránti elkötelezettséget megerősítő, globális vállalásokhoz csatlakozik. A vállalások fókuszában a Happy Meal® menü fejlesztése áll, amit a vállalat világszerte 120 piacán, 2022-ig tervez megvalósítani. Májustól kibővítettük a Happy Meal választékunkat és az eddigi 3 termék mellé egy extra Sió Vitatigris gyümölcspürét adunk változatlan áron. A gyermekek kedvenc játékfigurái továbbra is ajándékként választhatóak a Happy Meal® menüben.


  McDonald’s Maestro burgereket

  2018. márciusában mutattuk be új, prémium burger családunkat, a Maestro burgereket, amelynek szendvicseit különleges és válogatott alapanyagokból készítjük. Állandó termékkínálatunk két új szendvicse lett a karakteres Generous Jack és a könnyedebb Generous Jackline.

További történetek

 • A McCafé története

  Időnként mindannyiunknak szüksége van egy kis kikapcsolódásra, amikor egy finom kávé mellett a barátainkkal, kollégáinkkal, vagy szerelmünkkel megbeszélhetjük az élet nagy vagy éppen apró dolgait.

 • Ray Kroc

  Étteremhálózatunk alapítója, mindössze három évtized alatt az Egyesült Államok egyik legnagyobb üzleti legendájává vált. Újraértelmezte és megreformálta a vendéglátóipart, véghezvitte azokat a célokat, ami senki másnak nem sikerült a gyorséttermek vezetői közül.

 • A McReggeli® története

  Mi történik a Big Mac® és a sült krumpli előtt? A legfontosabb étkezés, vagyis a McReggeli®, mellyel mindenkinek jobban indul a napja. Jöhet egy Tojásos McMuffin® narancs dzsússzal?

 • ​Az almás pite története

  ​A McDonald's első desszertje, a világhír előtt az egyik étterem üzemeltetőjének és még sok más amerikainak a gyerekkori kedvence volt.

 • A Big Mac® Története

  A világ legnépszerűbb hamburgere 2018-ban 50 éves. Ismerd meg a Big Mac® eredettörténetét, alkotóját, és a Big Mac® Indexet, mely 1986 óta a világgazdaság egyik legfontosabb mutatójává vált.

 • ​A Filet-O-Fish® története

  ​Bemutatjuk a halas szendvicsek ikonját, melynek megszületése előre meg volt írva a nagykönyvben. Az alapanyagául szolgáló hal kiválasztása felért egy tehetségkutató versennyel.

 • ​A Happy Meal® története

  ​A Happy Meal sikertörténete egy Dick Brams nevű férfival kezdődött 1977-ben, aki a McDonald's regionális reklámigazgatója volt Amerikában.

Kövess minket a közösségi oldalakon is!


További oldalaink


McDonald's kupon alkalmazás

App store letöltés gomb
Google play letöltés gomb