Ételeink

A fejlesztés irányait és szempontjait a McDonald’s az úgynevezett Élelmiszer Kartában (Global Food Charter) foglalta össze, amely 4 kulcs területre vonatkozóan fogalmazza meg a McDonald’s céljait és elkötelezettségét:

  1. Összetevőkkel kapcsolatos célok és kezdeményezések
  2. Táplálkozás
  3. Ételkészítés
  4. Alapanyag beszerzés

A legfontosabb irányvonalak a minél egyszerűbb összetevő lista, és a minél természetesebb összetevők. A vállalat kijelölte azokat a kerülendő összetevőket is, amelyek használatát valamilyen okból – akár szakmai indok, akár vásárlói elvárás miatt - kizárja. Egyetlen termékünkben sem használunk nátrium-glutamátot, mesterséges színezőanyagot, mesterséges aromát, vagy génmódosított összetevőket. Adalékanyagot vagy tartósítószert nem, vagy csak a technológiai minimum mennyiségben használunk. Mivel a vállalat globálisan jelen van, egyes intézkedések eltérő időben jelenhetnek meg az egyes országokban.

Arra törekszünk, hogy fejlesztési irányaink a környezetünk számára egyértelmű és következetes legyen. Döntéseinknél figyelembe vesszük a tudományos álláspontokat, ajánlásokat, vendégeink elvárásait, köztük az egyre szélesebb kört érintő speciális táplálkozási igényeket. Az elmúlt években számos termékben csökkentettük a só/nátrium és a zsírtartalmat. Három salátaöntetünkből eltávolítottuk a hozzáadott cukrot. A sütőolajunk fokozatos reformja eredményeként 2007 óta korszerű zsírsav-összetételű sütőolaj keveréket használunk, aminek köszönhetően minden olajban sütött termékünk már jóval a TFA rendelet bevezetése előtt megfelelt a rendelet előírásainak. Néhány sztenderd termékünk összetevőiből eltávolítottuk az allergént tartalmazó alapanyagot, 2015-ben pedig két olyan termékkel is bővítettük kínálatunkat, amelyek gluténmentesek.

Arra törekszünk, hogy vendégeinknek kiváló minőségű, biztonságos terméket szolgáljunk fel, minél rövidebb várakozási idő mellett. Ennek érdekében a vendégtérben és a konyhában egyaránt innovatív megoldásokat alkalmazunk. Több éttermünkben teszteljük a kiosk rendszert, ahol a rendelés összeállítása és kifizetése egy nagyméretű érintőképernyőn történik. Automata grilljeinken állandó alsó és felső sütőlap hőmérséklet mellett, a megfelelő sütési rés beállításával, időzítővel szabályozott ideig sütjük termékeinket a kiváló minőség érdekében. A konyhai folyamatok során az élelmiszerbiztonságot a HACCP rendszer támogatja. Ennek általunk fejlesztett elektronikus változata, az e-HACCP a papíralapú folyamathoz képest jóval gyorsabb és precízebb adatrögzítést tesz lehetővé.

A McDonald’s-nak nincsenek saját üzemei és gazdaságai. Az alapanyagokra vonatkozó céljainkat a beszállító partnereinkkel felépített hosszú távú, bizalmon alapuló együttműködéseken keresztül valósítjuk meg. Ellátási hálózatunkat a fenntarthatóság szempontjai szerint szervezzük, és törekszünk arra, hogy alapanyagainkat fenntartható forrásokból szerezzük be. A folyamatos fejlődést a McDonald’s Minőségbiztosítási Programja (MAAP) segítségével biztosítjuk. Ebben kiemelt szerepet kap az etikus vállalati magatartás, a gazdaságos, fenntartható termelési és beszerzési gyakorlatok és a környezet megóvását célzó gyakorlatok alkalmazása. Fenntarthatósági programunk szerves része a McDonald’s Mintagazdaság program, amely a legjobb fenntarthatósági gyakorlatok kiemelésére és megosztására jött létre (www.flagshipfarms.eu). Nagy örömünkre szolgál, hogy a hazai Master Good elnyerte ezt a címet, így Ők lettek a McDonald’s első csirke gazdasága.