Ray Kroc

Étterem hálózatunk alapítója, mindössze három évtized alatt az Egyesült Államok egyik legnagyobb üzleti legendájává vált. Újraértelmezte és megreformálta a vendéglátóipart, véghezvitte azokat a célokat, ami senki másnak nem sikerült a gyorséttermek vezetői közül.

Raymond Albert Kroc 1902. október 5-én született Chicagóban. Tudását nem az iskolában, hanem a gyakorlatban szerezte. A harmadik év után ki is maradt a középiskolából. Már diákként saját zeneműboltja volt, majd az első világháború alatt 15 évesen mentősofőrnek állt. Ugyanannál a századnál szolgált, mint Walt Disney.
A háború után papírpoharakkal házalt, esténként pedig az egyik rádióműsorban zongorázott.

1954-ben San Bernardinoban találkozott a McDonald testvérekkel, Maurice-szal és Richard-dal. Egy shake készítő gép, az általa forgalmazott Multimixer kapcsán jutott el hozzájuk, mivel meglepően nagy darabszámot rendeltek meg tőle.

Kroc meglátta a gyorsétkeztetésben rejlő lehetőségeket és hamarosan a testvérek exkluzív franchise ügynöke lett. A McDonald testvérek már 1948-ban megnyitották első "drive-in hamburger bárjukat". Ray Kroc 1955-ben igazi sikertörténetet indított el az első McDonald's étterem megnyitásával, a fivérek kivásárlásával, az országos, majd az egész világra kiterjedő franchise-hálózat gyors kiépítésével.

Azóta is őt tekintik a vállalat alapítójának. Ray A. Kroc 82 éves korában, 1984. január 14-én hunyt el. A McDonald's éttermek azonban szerte a világon az ő üzletpolitikáját igyekeznek követni mind a mai napig.

További történetek

  • A McCafé története

    Időnként mindannyiunknak szüksége van egy kis kikapcsolódásra, amikor egy finom kávé mellett a barátainkkal, kollégáinkkal, vagy szerelmünkkel megbeszélhetjük az élet nagy vagy éppen apró dolgait.

  • A McDonald's története

    Az 1950-es évek elején egy voltunk az Egyesült Államokban születő gyorskiszolgáló éttermek közül. Azóta alapjaiban értelmeztük újra a vendéglátást, és ma mi vagyunk Európa legnagyobb étteremlánca.

  • A Big Mac® Története

    A világ legnépszerűbb hamburgere 2018-ban 50 éves. Ismerd meg a Big Mac® eredettörténetét, alkotóját, és a Big Mac® Indexet, mely 1986 óta a világgazdaság egyik legfontosabb mutatójává vált.

Kövess minket a közösségi oldalakon is!


További oldalaink


McDonald's kupon alkalmazás

App store letöltés gomb
Google play letöltés gomb