Mekilexikon

Magyarország kérdez. Mi pedig válaszolunk - mindenre, amit a vendégeink tudni szeretnének az ételeinkről.

 • Miből és hogyan készül a marhahúspogácsa?

  Van egy videónk, ami bemutatja a teljes folyamatot:

 • Miből és hogyan készül a sült krumpli?

  A Meki® sült burgonyája, Innovator fajtájú burgonyából készül. A krumplin kívül repce és napraforgó olaj keverékét, stabilizátort és dextrózt tartalmaz. Azt, hogy hogyan készül az alábbi kisfilmből tudhatod meg.

 • Honnan szerzitek be a tojást amit a tojásos termékekhez használtok fel?

  A tojás a szigetcsépi Caprivous-tól érkezik hozzánk. A tojás útja ebben a videóban látható:

 • A McNuggets® a csirke melyik részéből készül? És hogyan?

  Azt, hogy hogyan készül, megnézheted itt:

 • Miből készül a McChicken® szósz?

  A szósz összetevői: víz, növényi olaj, mustár (víz, ecet, mustármag, cukor, só), ecet, cukor, módosított keményítő, só, tejfehérje, tojáspor, tejsav, xantán, Béta- karotin.

 • Mi van a ketchupban?

  A ketchup összetevői: paradicsom püré (66%) (184 g paradicsom / 100 g ketchup), dextróz, ecet, só, cukor, fűszer kivonatok (szójabab olaj, szegfűszeg olaj, paprika levél olaj, paprika olaj, kasszia olaj, hagyma)

 • Igaz, hogy titkos a Big Mac® szósz receptje?

  Még egy legenda, amit meg tudunk cáfolni :) Máris mutatjuk az összetevőket: víz, növényi olaj, uborka (uborka, cukor, ecet, só, sűrítőanyag: xantán, természetes aroma (szegfűszeg, fahéj), kalcium-klorid), ecet, mustár (víz, ecet, mustármag, só, fűszerek (mustárliszt, fokhagyma, fehérbors)), cukor, tojássárgája, módosított keményítő: E1422, mustárliszt, só, sűrítőanyag: E 415, tartósítószer: E202, hagymaolaj, paprika kivonat.

 • Melyik volt a legelső szendvicsetek?

  A McDonald's történetében 1968-ban készült el az első szendvics, amelyet Jim Deligatti, a McDonald's hálózat egyik franchise partnere alkotott meg. Ez az emeletes hamburger nem más, mint a BigMac®, mely azóta a világ legnépszerűbb szendvicsévé vált.

 • A kasszás kollégák milyen gyakran mosnak kezet?

  Időzített kézmosás van az éttermekben, valamint a kollégáink ahányszor készpénzhez érnek fertőtlenítik a kezüket. Továbbá minden egyes alkalommal, amikor nem konyhai tevékenységet végez kötelező kezet mosni, hogy utána újra elkészíthesse a finomabbnál finomabb Mekis ételeket. :)

 • Mitől ilyen finom a Meki®-s kaja?

  A válogatott alapanyagoktól és attól a rengeteg szeretettől, amivel elkészítjük termékeinket. :)

 • Mennyire egészségesek a McDonald's ételei?

  Mint minden táplálék, a McDonald’s termékei is részei lehetnek egy változatos, kiegyensúlyozott étrendnek. Kínálatunk kialakításánál törekszünk arra, hogy minél többféle vásárlói igényt ki tudjunk elégíteni, és mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő termékeket. Hogy ez kinek melyik terméket jelenti, az persze sok tényezőtől függ, többek között ilyenek a nem, a kor, az életmód, fizikai aktivitás szintje, esetleg speciális diétás igények, vagy egészségi állapot. Ezért is fontos, hogy a vásárlás során mindenki maga döntse el, hogy mikor, melyik termékünket választja a kínálatból. Mi a választék biztosítása mellett azzal tudunk ehhez hozzájárulni, hogy ételeink tápértékéről és allergén összetevőiről több helyen (a tálcabetéteken és a honlapon) is részletes tájékoztatást adunk.

 • Hogyan készül a sajtburger?

  A részletes folyamat az alábbi kisfilmből kiderül:

 • Olvastam a csirke mintagazdaságokról. Hogy néz ki valójában?

  A Meki®-nek nincs saját mintagazdasága, a Meki® beszállítójának, Master Good-nak viszont van. Ez a baktalórántházi broiler telep 2016-ban elnyerte az első McDonald’s broiler mintagazdaság címet. A telep működéséről bővebben itt lehet olvasni: http://mintafarm.mcdonalds.hu/

 • Miért néz ki a burger másként valóságban, mint a képen?

  A hirdetésekben szereplő szendvicsek és a valóságban kiszolgált szendvicsek ugyanazok, hiszen pontosan ugyanazokat az alapanyagokat és összetevőket, azonos mennyiségben és azonos arányban tartalmazzák. Ez nagyon fontos, hiszen a kép célja, hogy arra pillantva a vendég tudja, miből áll a szendvics. Ami mégis más, az a megjelenítés, hiszen a tájékoztatás érdekében a képen olyan összetevőket is láthatóvá kell tennünk, amelyek egyébként a szendvics belsejében helyezkednek el. Például az uborka szelet, vagy a szószok, amelyek a fotókon mindig kívül a salátalevélen vannak, hogy Te lásd őket. Természetesen törekszünk arra, hogy a termékeket előnyösen bemutató, ízléses képek készüljenek, jó megvilágítással, szép háttérrel, esetleg az ízvilágot hangsúlyozó kiegészítőkkel.

 • A sült krumplitok mirelitből készül?

  Magyarországon az "Innovator" fajtát használjuk fel a sült burgonya készítéséhez. A burgonyát betakarítás után nagy nyomású gőz alatt a héjat eltávolítják. Aztán következik a minőségi válogatás. Víznyomással a burgonya keresztül áramlik egy úgynevezett víz késen, ami csíkokra vágja, - ez egy csőben, zárt rendszerben zajlik. Automatikusan eltávolítják a hibás szálakat, majd következik a blansírozás és szárazanyag tartalom beállítása. Ezután megszárítják és beállítják a nedvességtartalmat. A következő lépés, hogy elősütik a burgonyát repce –és napraforgóolaj keverékében. Majd gyorsfagyasztják -39°C fokon. Fagyasztva zacskóba csomagolják, a nyomonkövethetőség miatt kap rá egy jelzést, végül kartonokban fagyasztva tárolják -23°C fokon és eljut az éttermekbe.

 • Mit láttok az éttermekben a fejetek felett lévő monitorokon?

  A vendégek rendeléseit, valamint a termékek eltarthatósági idejét. :)

 • Miért nem romlik meg a Mekis kaja?

  Hogy miért nem penészedik meg a Mekis étel, a magyarázat egyszerű: a nyersanyagaink tárolása, és szendvicseink elkészítése során mindent megteszünk, hogy azok baktérium és egyéb szennyeződés mentesek maradjanak. A húst a sütés, a zsömlét a pirítás dehidratálja, elvonva a nedvességet, ami szükséges lenne a romlási, penészedési folyamatok beindulásához. Ha továbbra is száraz helyen tárolják a szendvicset, nincs mitől bepenészedjen, illetve megrohadjon. Ha azonban nedves, spóráknak kitett helyen tároljuk az ételt, az meg fog penészedni. Próbáld ki bármilyen hússal, vagy zsemlével, ugyanezt fogod tapasztalni. :)

 • Hogyan lehetnek a McDonald’s termékei részei egy változatos, kiegyensúlyozott étrendnek?

  Kínálatunk kialakításánál törekszünk arra, hogy minél többféle vásárlói igényt ki tudjunk elégíteni, és mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelő termékeket. Hogy ez kinek melyik terméket jelenti, az persze sok tényezőtől függ, többek között a nem, a kor, az életmód, fizikai aktivitás szintje, esetleg speciális diétás igények, vagy egészségi állapot. Ezért is fontos, hogy a vásárlás során mindenki maga döntse el, mikor, melyik termékünket választja a kínálatból. Széles menüválasztékkal rendelkezünk, azért, hogy minél több igényt tudjunk kielégíteni. Egy példa a változatosságra: reggelire ehetsz McMuffint, hozzá ihatsz egy finom McCafé-s kávét, ebédre halas szendvicset, vagy Csirkés Cézár szendvicset, ha desszertet is fogyasztanál, akkor répavirágtól a fagylaltig bármivel megkoronázhatod a nap legfontosabb étkezését. Vacsorára pedig mehet egy könnyű Ínyenc Snack salátát öntettel.

 • A magyarországi húspogácsákhoz hol tenyésztitek a marháitokat?

  A hazai Mekinek nincsenek állattartó telepei. Európai farmokon tenyésztett marhák húsát használjuk fel húspogácsáink készítéséhez.

 • A leselejtezett ételekkel mi történik?

  Az élelmiszerselejtet az erre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően külön gyűjtjük és újrahasznosításra adjuk át - hazai üzemben biogáz készül belőle.

 • Mi van a Mekis zsemlében?

  A normál hamburger zsemle összetevői: búzaliszt, víz, cukor, élesztő, növényi olaj, só, lisztkezelő szer (emulgeálószerek: E472e, E481, E471). Nyomokban szezámmagot tartalmazhat.

 • Mennyibe kerül a McChicken® menü?

  Áraink kis mértékben eltérőek lehetnek, így arról, hogy mi mennyibe kerül, telefonon, vagy személyesen az éttermekben kérhető tájékoztatás.

 • Amit a sajtburger aljára nyomtok sárga dolog az mi?

  A Sajtburgerbe mustárt is rakunk, ez az a sárga dolog, amit az aljára nyomunk. A videót itt nézheted meg:

  0:36-nál látható, ahogy belekerül a mustár.

 • Régebben voltak különféle panírozott sajtfalatok, mikor lesz újra?

  Panírozott sajtfalatok időről időre megtalálhatóak kínálatunkban. Érdemes figyelni hivatalos Facebook oldalunkat, valamint a https://www.mcdonalds.hu/termekek oldalt, ahol mindig naprakész információkkal szolgálunk ajánlatainkról.

 • Sajnálattal tapasztaltam, hogy megszűnt reggelire a tojásrántotta. Pedig nagyon jó volt főleg baconnel. Visszahoznátok?

  Kínálatunkat igyekszünk mindig megújítani és kevésbé népszerű termékeink helyére újakat berakni. A reggeli ajánlatunk frissítésekor is erre törekedtünk, ezért került be a sajtburger, amit sokan kértek tőlünk.

 • Jelenleg milyen gluténmentes termékek vannak a kínálatban?

  A szendvicseink közül a Gluténmentes Dupla Sajtburgert ajánljuk, ami már 39 éttermünkben kapható.A Jövő Élménye éttermeinkben kapható még gluténmentes verzióban a Sajtos McRoyal® , a Dupla Sajtos McRoyal® és a Sertés McFarm® szendvicsünk is. Speciális étrenddel rendelkező vendégeinknek mindenképpen azt javasoljuk, konzultáljanak orvossal arról, hogy ezen termék kivételével mit fogyaszthatnak kínálatunkból. A választáshoz az alaptermékeink összetevőiről forduljon hozzánk kérdésével!

 • Milyen fajta kávét használtok a kávé készítéshez?

  Olaszos pörkölésű, Columbiából és Közép-Amerikából származó Arabica keveréket.

 • Mi az a tonkabab?

  Ráncos, fekete színű, mandula alakú különlegesen összetett aromájú, markáns fűszer. Többek között kávé ízesítésére használják.

 • Miért szűnt meg a Sajtburger Fresh?

  A régi kedvencek helyére időnként új termékek kerülnek. Az is előfordulhat, hogy egy régi kedvenc – mint például a Sajtburger fresh - a kínálatunk részét képezi a későbbiekben. Az aktuális termékkínálat a https://www.mcdonalds.hu/termekek oldalon található meg.

 • Mit takar a tej jelölés a szendvicsek összetételében?

  A tej jelölés termékeinkben azt jelenti, hogy az adott alapanyag tejet, tejszínt, tejszármazékot, sajtot, vajat tartalmaz.

 • Van különbség a McRoyal®-ban és a sajtburgerben található húspogácsa összetételében?

  Nincs különbség. Mindkettő 100% darált marhahúsból készült húspogácsa, amelyet a sütés végén sóval és borssal ízesítünk.

 • Ha kutyával megyek a Mekibe, akkor beállhatok az autós ablakhoz rendelni?

  A biztonságos közlekedést támogatjuk a Mekin belül és azon túl is, így gyalogosan a Drive Thru területére se kutyával, se nélküle nem lehet beállni. Kollégáink gyalogos vendégeinket az éttermen belül szolgálják ki.

 • Miért szűnt meg az álompite?

  Desszertkínálatunkat igyekszünk vendégeink igényeihez igazítani és időszakosan megújítani. Ez történt az álompite esetében is. Elbúcsúztunk tőle, de könnyen lehet, hogy a későbbiekben elérhető lesz.

 • A zsömle milyen lisztből készül?

  Az általános kínálatunk részét képező zsemlék búzalisztből készülnek.

 • Tudok-e egyedi burgert kérni az éttermeitekben (pl.: uborka helyett paprika stb.)

  Egyelőre nincs arra lehetőség, hogy egyedi szendvicseket állítsanak össze vendégeink. Ettől függetlenül a kreativitását kiélheti bárki. Több szendvics vásárlása után akár egy teljesen új termék is összerakható. :)

 • Igaz, hogy létezik titkos menü?

  Nincs titkos menünk. Ami az étlapon szerepel, azok közül minden megvásárolható éttermeinkben.

 • Miért nincs lehetőség az üdítő ingyenes újratöltésére?

  Áraink egy pohár üdítőre szólnak. Korlátlan ital fogyasztása esetén eltérne a jelenlegi árazáshoz képest az üdítők ára – ezt pedig mi nem szeretnénk.

 • Fogtok nyitni a közeljövőben új McDonald's éttermet?

  Egy új étterem nyitása hosszú folyamat, gondos tervezés előzi meg. Ha új éttermet nyitunk, arról hivatalos Facebook oldalunkon adunk tájékoztatást.

 • Lehet úgy kérni egy hamburgert hogy nem kérek bele semmiféle szószt gondolok én itt például a majonézre vagy ketchupra ?

  Lehet kérni szósz nélkül szendvicset. Ettől függetlenül a termék teljes árát ki kell fizetni.

 • Az állatok, amiknek a húsát felhasználjátok a húspogácsák elkészítéséhez, kapnak antibiotikumot?

  Egészséges állatok húsába semmilyen felesleges kémiai anyagot nem fecskendeznek. Európában - a jogszabályoknak megfelelően - antibiotikumot kizárólag betegségek megelőzésére vagy gyógyítására használhatnak a beszállítóink.

 • Miért különbözik a hazai menü például az amerikaitól és miért sokkal szűkebb az étlap?

  Kínálatunkat a hazai vendégek igényeknek megfelelően állítjuk össze. Ez azonban nem jelenti azt, hogy más országokban népszerű szendvicsek ne kerülhetnének fel a menüre, vagy akár egy régi nagy kedvencet ne hoznánk vissza a kínálatba.

 • A hazai Meki®-ben miért nincs sör?

  Ez helyi döntés eredménye. Alapvetően családi étterem vagyunk, ahol a családbarát szolgáltatások fejlesztésére nagy gondot fordítunk. A hozzánk járó családoktól az a visszajelzés érkezett, hogy számukra fontos, hogy éttermeinkben nem árusítunk alkoholt, ezért ezen jelenleg nem tervezünk változtatni.

 • Milyen arányban adagolják az üdítőkbe a szirupot? Minden étteremben ugyan az az arány?

  Üdítőink szirup arányát a beszállítóink előírásainak megfelelően állítjuk be, ami természetesen minden étteremben azonos. Így tudjuk biztosítani a maximális íz élményt.

 • Mi történik az elhasznált sütőolajjal? Van esetleg valami környezetbarát megoldás nálatok erre?

  Gondoltad volna, hogy az olajból, amiben kedvenc sült krumplid is sül, biodízel üzemanyag készül? Így környezetünk védelméhez a használt sütőolaj újrahasznosításával is hozzá tudunk járulni. Hazai éttermeinkből évente 700 tonna növényi olajat gyűjtünk be, és szállíttatunk el olyan hasznosító üzembe, ahol biodízelként újrahasznosítják. Vállalatunk 2004-ben vezette be az ISO 14001 szabvány szerinti és környezetközpontú irányítási rendszert, amelynek részeként évről évre újabb környezetvédelmi célokat valósítunk meg és emiatt még szigorúbb ellenőrzés alá esik az éttermekben a szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékos működés is.

 • Miben sütitek ki a sült burgonyátokat?

  Sült burgonyánk sütéséhez kizárólag nem-hidrogénezett növényi olajok, repce- és napraforgóolaj keverékét használjuk.

 • Génmódosított növényt használtok fel valamelyik terméketekhez? Vagy az állatok, amiknek a húsából készül az alapanyag, ők esznek GM növényt?

  A McDonald's egész Európában, így Magyarországon is GMO-mentes alapanyagokkal dolgozik. Beszállítóink sem használnak fel génmanipulált növényeket.

 • Miért ment össze a Big Mac®?

  A Big Mac® szendvicsünk mérete, bevezetése óta (1968) változatlan. Mutatunk egy kisfilmet, amelynek segítségével talán sikerül jobban megérteni, hogy nem a szendvics lett kisebb, hanem időközben mindenki felcseperedik:

 • Milyen hagyma van a sajtburgerben?

  A Sajtburgerben kockázott vöröshagyma van, mit nagyrészt a szegedi székhelyű Mezőker Kft.-től szerzünk be. A hagymát betakarítás után tisztítják, szeletelik, majd kiszárítják, kockákra aprítják és csomagolják - éttermeinkbe már így érkezik. Nélküle elképzelhetetlen a Sajtburger!

 • Mitől van olyan egyedi íze az uborkának?

  Az uborka egyedi ízét a kapor és a kurkuma adja.

 • Minden hamburger zsemle tésztája tartalmaz laktózt vagy tojást?

  Zsemléink tojás és tej felhasználása nélkül készülnek, összetevői csupán liszt, víz, cukor, élesztő, olaj, só és lisztjavító.

 • Mely alapanyagok származnak Magyarországról? A hazai termelőktől származó alapanyagokat más országban is használják?

  Íme néhány alapanyag – a teljesség igénye nélkül- amely magyarországi termelők munkáját dicséri: Csongrád megyéből szerezzük be a salátát az év egy részében. Salátájuk eljut Németországba, Ausztriába, Romániába, Lengyelországba, Csehországba és Szlovákiába is. A paradicsomot áprilistól novemberig többnyire Szentesről vásároljuk. Ezeket a paradicsomokat fogyaszthatják még Szlovéniában, Ausztriában, Romániában, Lengyelországban, alkalmanként még Olaszországban is az ottani Mekik látogatói. Tojásokat már több, mint 10 éve Szigetcsépről is vásárolunk, és most már a román McDonald's-ba is kerülnek ezekből a tojásokból. Szeged környékéről mi is, és a környező országok Mekijei is vásárolnak vöröshagymát. A magyar tulajdonú Univer szállítja szószainak döntő többségét, cukrot, sót, borsot és citromlevet is. A csirkehús zöme is hazai beszállítóktól érkezik, akik több más európai országba is szállítanak. Szintén itthonról vásároljuk a natúr joghurtot és a panírozott sajtfalatokat.

  A hazai beszállítóinkról az alábbi linkre kattintva olvashatsz még többet:

  https://www.mcdonalds.hu/rolunk/fenntarthatosag/alapanyagaink/hazai-partnereink.pdf

 • Télen honnan szerzitek be a paradicsomot és a salátát?

  Amikor az időjárási viszonyok zordabbra fordulnak itthon, délebbre fekvő európai országokból (pl. Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból, Törökországból) vásároljuk a paradicsomot és a salátát.

 • Mi van a Big Mac® szószban?

  Főbb összetevők: majonéz alapú szósz mustárral és édes uborkakockával fűszerezve.

 • Lesz-e még az étlapon sajtos burgonyarúd és tripla sajtburger?

  A nagy kedvencek bármikor visszaköszönhetnek a termékkínálatunkban – igaz nem tudjuk előre megmondani, mikor.

 • Ki találta ki a McDonalds-ot?
 • Hol lehet kapni olyan sajtot, ami a McWrap®-ban van?

  A Meki® termékeiben található sajt kereskedelmi forgalomban nem kapható. Cheddar sajtot érdemes vásárolnod, bár nem biztos, hogy ugyanolyan finom lesz, mint ami a szendvicseinkben van :)

 • Miből áll a cézár szósz?

  Íme az összetevők: víz, repceolaj, cukor, alkohol ecet, módosított kukorica keményítő, sajt, limelé koncentrátumból, Parmezán sajt, fűszerek, só, tejfehérje, savópor, vaj, élesztőkivonat, étkezési sav: E 270, sűrítőanyag: E 415, emulgeálószer: E 331, E 452, tartósítószer: E 202

 • Milyen csokiöntet van a csokis McFreezeben?

  Csokoládé ízű öntet található benne, amit a Meki részére gyártanak :)

 • Salátán és a sült krumpli kívül van vegán ételetek? Ha jól olvastam a bucikban nincs tojás és tej sem?

  Táplálkozási tanácsadásra nem vállalkozhatunk, így javasolt orvossal, dietetikussal konzultálni és mindezek mellett ajánljuk alaptermékeink összetevőinek áttanulmányozását.

 • Arról szeretnék érdeklődni hogy mikor lesz kapható Magyarországon vegetáriánus burger és veggie wrap?

  Korábban már volt a kínálatunkban vegetáriánus burger, de nem volt igazán népszerű. Ez persze nem azt jelenti, hogy a későbbiekben ne hoznánk vissza, vagy ne vezetnénk be újabb vegetáriánus terméket. Ha nem akarsz lemaradni újdonságainkról, akkor kövesd figyelemmel hivatalos Facebook oldalunkat.