A Big Mac® Története

A világ legnépszerűbb hamburgere 2018-ban 50 éves. Ismerd meg a Big Mac® eredettörténetét, alkotóját, és a Big Mac® Indexet, mely 1986 óta a világgazdaság egyik legfontosabb mutatójává vált.

Hogyan lett a Big Mac® mindannyiunk kedvenc szendvicse? Mindez elsősorban annak köszönhető, hogy az éttermeket üzemeltető franchise partnerek kiveszik a részüket a marketing és a termékfejlesztés feladataiból is.

A McDonald’s étlap a franchise partnerek kreativitásából fakadóan egyre bővült, és egyre több sikeres termék született. Az 1968-ban forgalomba hozott új termék, az emeletes hamburger ötlete Ray Kroc egyik első franchise-partnerének, Jim Delligattinak a fejéből pattant ki. Delligatti átlag alatti forgalmat bonyolított pittsburghi éttermeiben. Elkezdte győzködni a többi üzemeltetőt, hogy a forgalom fellendítésére egy új, felnőtteknek szóló szendvicset kellene bevezetni, amelynek éttermében történő kipróbálására engedélyt is kapott. Így született meg a Big Mac® óriásszendvics, mely két marhahúspogácsát tartalmazott és 45 centbe került.

A Big Mac® hamarosan felkerült Delligatti összes McDonald’s éttermének étlapjára, és elnyerte mind a vevők mind a többi partner tetszését.

Még mielőtt a kétemeletes burger a mekizők ikonikus kedvencévé vált volna, 1967-ben a vállalat dolgozói hosszasan dolgoztak a szendvics elnevezésén. Két másik név, a Blue Ribbon Burger és a The Aristocrat is versenyben volt, ám ezek idővel kiestek. A Big Mac® nevet Esther Glickstein Rose, egy akkor 21 éves titkárnő javasolta, és idővel a termékre úgy ráragadt az elnevezés, hogy így is vezették be a burgert a piacra.

1969-ben a Big Mac® forgalma a McDonald’s teljes árbevételének már a 19%-át hozta, és a világ mai napig legnépszerűbb hamburgerévé vált.

A Big Mac® index 1986 óta a "The Economist" nevű brit gazdasági lapban rendszeresen megjelenik a Big Mac® Index. A vásárlóerő összehasonlítására azért választották a Big Mac® szendvicset, mert az a világ 120 országában pontosan ugyanolyan. A Big Mac® világszerte kapható, összetevői egységesek, és állandóak az olyan termelési faktorok is, mint a bérleti díjak vagy az áramdíj. Így ez a szendvicsünk egy olyan kis árukosarat jelképez, amely az adott pénznem aktuális vásárlóerejét tükrözi.

További érdekességek a Big Mac® szendviccsel kapcsolatban:

 • A Big Mac® több, mint 100 ország McDonald’s éttermének kínálatában szerepel.
 • A Big Mac® szósz egy speciális adagolóval kerül a szendvicsre.
 • A Big Mac® mellett más olyan termék is van kínálatunkban, melyeket a McDonald’s egy franchise partnere vagy üzemeltetője fejlesztett ki. Ilyen a Tojásos McMuffin® és a Filet-O-Fish®.
 • A Big Mac® zsemle 385-400 szezámmagot tartalmaz.
Ismerd meg a Big-Mac szendvicset

További történetek

 • ​Az almás pite története

  ​A McDonald's első desszertje, a világhír előtt az egyik étterem üzemeltetőjének és még sok más amerikainak a gyerekkori kedvence volt.

 • ​A Happy Meal® története

  ​A Happy Meal sikertörténete egy Dick Brams nevű férfival kezdődött 1977-ben, aki a McDonald's regionális reklámigazgatója volt Amerikában.

 • A McReggeli® története

  Mi történik a Big Mac® és a sült krumpli előtt? A legfontosabb étkezés, vagyis a McReggeli®, mellyel mindenkinek jobban indul a napja. Jöhet egy Tojásos McMuffin® narancs dzsússzal?

Kövess minket a közösségi oldalakon is!


További oldalaink


McDonald's kupon alkalmazás

App store letöltés gomb
Google play letöltés gomb